bio žitný kváskový chléb se slunečnicí - 700g

bio žitný kváskový chléb se slunečnicí - 700g
Dostupnost: 
do týdne
tip
Cena:54 Kč

Kvásek, tedy směs jemné mleté žitné mouky a vody, je oživen - uvádí se 80 - 120 druhy mikroorganizmů. Ty žijí na povrchu zrníček žita, odkud se dostávají do mouky. Charakter kvásku je odvislý od toho, jak moc je žitná mouka celozrnná - tedy jaký podíl obalových vrstev zrna je rozemlet. Další zásadní veličinou, která určuje vývoj kvásku, je teplota. Ale jako citlivý "živý tvor" je navíc ovlivňován vlhkostí vzduchu, jeho tlakem. Významné jsou především rychlé změny a kolísání těchto veličin a dále vzájemná poloha země a měsíce. A tak kvásek někdy "pracuje" pomaleji a jindy rychleji. Dobu kynutí chleba to ovlivňuje až o 15 minut. Sledovat to můžeme pouze odhadem, zkušeností. Žádný "kváskoměr" neexistuje. Při nejlepší vůli se tak stane, že těsto na chleba překyne, po vložení do pece začne již "padat" a chleba má potom "brousek". Pokud se Vám to stane, moc se omlouváme.