Recepty z naší kuchyně

Rajčatová polévka s quinoou

Ingredience (pro 5 osob):

100 g quinoi
olivový nebo avokádový olej s rozmarýnem
1 velká cibule nakrájená na měsíčky
1 velká mrkev nakrájená na šikmé plátky
4-5 stroužků česneku
4-5 rajčat nebo plechovka bio loupaných rajčat
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
1 a půl čajové lžičky soli
2 l vody nebo zeleninového vývaru
2 kostky zeleninového biobujónu
100 g řapíkatého celeru nakrájeného nadrobno (dá polévce vynikající chuť, ale nemáte-li ho, tak ho můžeteb i vynechat)
4 stroužky česneku

Postup:

Nejprve pořádně properte quinou. 1 až 2x ji přelijte horkou vodou, slijte a nechte ji okapat v cedníku.
Očištěnou zeleninu nakrájejte. Na olej nebo přepuštěné máslo dejte opékat cibuli, mrkev a čerstvý rozmarýn.
Po chvíli přidejte okapanou quinou a několik minut ji za stálého míchání restujte s cibulí a s mrkví. Osolte, přidejte oloupaná rajčata, horkou vodu, zeleninové bujóny a přiveďte k varu.
Po 10 minutách přidejte řapíkatý celer (hrst řapíkatého celeru si ještě nechte stranou) a vařte dalších 10 minut.
Vypněte, přidejte zbytek řapíkatého celeru, dochuťte dle potřeby solí, čerstvě umletým pepřem a olivovým olejem. Dle chuti můžete přidat i trošku česneku. Před servírováním vyndejte větvičky rozmarýnu.
Tip:
Syté jídlo získáte, když do této husté polévky přidáte na talíři konzervovaného tuňáka nebo na páře uvařeného čerstvého lososa. My máme nejraději tuhle polévku s kostičkami ovčího či kozího sýra.
Sezónní obměna:
Když budete dělat tuto polévku v létě, přidejte 5 minut před koncem vaření 100-150 g cukety nakrájenou na kostičky, nebo můžete spolu s cibulí osmahnout cca 200 g papriky nakrájené na nudličky, polévka bude chutí připomínat lečo.
Tento a další recepty Hanky Zemanové najdete v Biokuchařce a Bioabecedáři, které vydalo nakladatelství Smart Press (www.smartpress.cz).

Cizrna na paprice podle Hanky Zemanové

Ingredience(pro 4 osoby):

- 500 ml vody nebo vývaru z cizrny
- 250 ml sójové smetany
- 200 g sušené cizrny nebo 1 plechovku biocizrny
- 2 větší cibule nakrájené najemno
- 1 polévková lžíce mleté papriky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 větší pór nakrájený našikmo
- granulovaný biobujón pro dochucení
- citronová šťáva

Postup:

Propláchnutou cizrnu namočte nejméně na 5 hodin. Pak cizrnu slijte, nasypejte do papiňáku a zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trochu studené vody a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po znovuuvedení do varu a vařte 35 až 40 minut. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí asi 1,5 hodiny. Ve větším kastrolu orestujte na sezamovém oleji cibuli, papriku. Přilijte vývar a povařte doměkka. Mezitím rozmixujte polovinu cizrny s trochou cizrnového vývaru na hustou kaši. Ponorným mixérem rozmixujte i cibuli. Přidejte k ní rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny, pórek a krátce povařte. Pro krémovou konzistenci můžete přidat sójovou smetanu. Dochuťte citronovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem.

Pečené plátky z dýně Hokkaido

Dýni dobře očistěte, odstraňte šťopku a semena, neloupejte a nakrájejte na tenké plátky (asi 1-3 mm silné). Lehce potřete plech olivovým nebo jiným olejem a rozložte plátky. Lehce posolte a popepřete a dejte péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů C. Za 10-15 minut vyndáte fantastický pokrm připomínající něco mezi brambůrky a pečenými kaštany. Podle toho jak se vám podaří dýni nakrájet jsou buď křupavé nebo měkké, ale obojí je moc dobré. Jedna menší dýně vydá na 3 plechy.

Šťouchaná dýně Hokkaido

Dýni dobře očistěte, odstraňte šťopku a semena, neloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v mírně osolené vodě jako brambory. Na pánvi osmahněte cibulku buď na másle nebo na oleji. Uvařenou a slitou dýni smíchjte s cibulkou a rozšťouchejte jako brambory. Můžete to podávat jako přílohu, nebo jíst samotné. Naše děti ji takto milují jako hlavní chod.

Indická čočková polévka (10 porcí)

10 polévkových lžic slunečnicového oleje, 2 polévkové lžíce curry prášku, 5 středních mrkví na jemno nakrájených, 5 cibulek na jemno nakrájených, celer na jemno nakrájený, 500 g červené čočky, 5 rajčat, 125 g rajčatového protlaku, 1 1/2 čajové lžičky soli, čerstvě namletý černý pepř, ¼ l sladké smetany, petrželka

Na rozehřátem tuku orestujte curry prášek a zeleninu. Vmíchejte vodu, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř. Přikryté vařte při mírné teplotě asi 10 minut. Čočku uvařte ve slané vodě a přidejte do polévky. Před servírováním přidejte smetanu a posypte koriandrem nebo petrželkou.

Bulgur se zeleninou

150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 2-3 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať), 12 bylinná kořenící směs nebo vegeta, 100 g na nudličky nakrájené kapusty, 1 nastrouhaná mrkev, 100 g zeleného hrášku, 100 g kukuřice (mražené nebo v plechovce), pepř

Na širokou pánev dáme olej, zpěníme 1 cibuli, přidáme bulgur, vodu, koření, sůl. Za občasného míchání vaříme přikryté asi 10-15 minut, přidáme petrželku, bazalku a necháme trochu vychladit. Na oleji osmahneme další cibuli, přidáme kapustu a chvíli podusíme. Trochu podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme hrášek a kukuřici, dobře promícháme a spojíme s bulgurem. Ochutíme petrželkou. Podáváme jako hlavní jídlo posypané sýrem a polité kečupem.

Jahelník s ovocem a oříšky

250 g jáhel, 0,5 l mléka, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 250 g směsi sušených jablek, švestek, rozinek, ořechů, kandovaného ovoce, semínek atd., 4 vejce, 30 g másla

Propláchnuté případně spařené jáhly nasypeme do osoleného a oslazeného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí. Ještě do horké hmoty zamícháme ovoce a oříšky a necháme trochu vychladnout. Pak přidáme žloutky, ušleháme sníh z bílku a opatrně všechno promícháme. Připravenou kaši přeneseme do vymazané zapékací misky nebo pekáčku, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátky másla a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Jahelník můžeme připravit i s čerstvým ovocem (jablka, jahody, třešně). Na závěr lze dochutit javorovým sirupem, ovocnou šťávou, kysanou smetanou či šlehačkou.

Kuskus Casablanca

1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkvičky nakrájené na plátky, 1/4 celeru nakrájeného na plátky, 1 tofu, 200 g vařené cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry, houby, pálivá paprika, hrst sekaných vlašských ořechů, sůl

Na pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli, mrkev, celer, houby, ořechy. Přidejte ostatní ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste 30 minut. Mezitím uvařte kuskus podle základného receptu. Hotový kuskus podávejte s připravenou směsí.

Barevný salát z adzuki

200 g adzuki, 1 čajová lžička mořské soli, 1 žlutá paprika, 4 kousky celeru, 125 g ovčího sýra, 125 g černých oliv, 1 červená cibule, černý pepř čerstvě pomletý, tabasco, petrželka, dresing

Adzuki fazole namočte v 1 l vody alespoň na 12 hodin. Ve vodě, ve které byly namočeny vařte 25-30 minut. Krátce před koncem doby varu přidejte sůl. Vodu slijte a fozele nechejte vychladnout. Nakrájejte papriku na proužky a celer na kolečka. Smíchejte dohromady se sýrem nakrájeným na kostky, s olivami a nakrájenou cibulí. Na závěr vmíchejte fazole. Salát okořeňte pepřem, několika kapkami tabasca a dresingem a nechte chvilku odležet. Servírujte posypané nakrájenou petrželkou.

Čínská polévka k snídani (5 porcí)

250 g rýže Natural, 1 l zeleninového vývaru, 1 l vody, špetka muškátového oříšku, 1 čajová lžička mořské soli, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 mrkev, 3 jarní cibulky

Rýži přiveďte s vodou a zeleninovým vývarem k varu. Přidejte muškátový oříšek a při nízké teplotě vařte 1 ½ hodiny. Mezitím občasně promíchejte. V poslední půl hodině přimíchejte na proužky nakrájenou mrkev a na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Nakonec ochuťte solí a sójovou omáčkou.